Samen inkopen, ja of nee?

Veel ondernemers op bedrijventerreinen kopen samen producten en diensten in om kosten te besparen. Maar is dat wel aantrekkelijk? En wat zijn de regels? Daarover lieten bestuursleden van bedrijvenverenigingen en -terreinen in Westland en Midden-Delfland zich informeren tijdens een workshop van VNO-NCW Westland-Delfland.

De zaal bij Van der Waal en Partners in Naaldwijk was 14 oktober niet alleen gevuld met bestuursleden van bedrijventerreinen. Ook gemeente, Kamer van Koophandel, provincie en aanbieders van collectieve voorzieningen waren aanwezig. De aftrap kwam van Chiel Verbruggen van gemeente Westland. De gemeente ziet veel voordelen voor bedrijven in het oprichten van een vereniging. Niet alleen voor de inkoop van gezamenlijke voorzieningen maar ook om een aanspreekpunt en vertegenwoordiger te hebben. “Elkaar kennen zorgt ervoor dat je elkaar durft aan te spreken.” Verbruggen adviseerde bedrijventerreinen om zich niet blind te staren op honderd procent deelname, maar vooral te zorgen dat de grote bedrijven op het terrein deelnemen. “Zonder de grote spelers komen collectieve initiatieven niet van de grond.”

Ontzorgd

Herwi Rijsdijk van ABC Westland Beheer benadrukte vooral samen te werken op onderdelen waar substantieel voordeel te behalen valt. Op het privaat terrein ABC Westland worden de agri en food ondernemers in hoge mate ‘ontzorgd’ doordat de beheermaatschappij veel diensten collectief inkoopt. “Als mensen de (financiële) voordelen zien, haken ze vanzelf aan”, luidde zijn credo. Aanbieder Cbizz - voortgekomen uit het Westlandse Caiway - gaf een toelichting op het gezamenlijk inkopen van een glasvezelnetwerk. “Internetaansluitingen zijn vandaag de dag van levensbelang voor bedrijven. Een goede infrastructuur verhoogt bovendien de aantrekkingskracht van een bedrijventerrein en de waarde van het onroerend goed. Door samen te investeren in glasvezel zijn bedrijven heel veel goedkoper uit dan elk apart”, aldus Albert van Gink.

Collectieve beveiliging

Zet politie, gemeente, brandweer en ondernemers bij elkaar en maak afspraken waarop je elkaar kunt aanspreken. Dit concrete advies kwam van Ad van den Berg van Adviesbureau Parktrust. Van den Berg zag ook voordelen in het collectief inkopen van producten of diensten. “Als collectief krijg je direct een ingang op niveau bij een aanbieder, terwijl je als individuele ondernemer eerst begint bij de accountmanager.”

Belangrijk onderwerp tijdens de workshop waren ook de financieringsregelingen van de overheid voor collectieve voorzieningen. Zo kent de provincie subsidiemogelijkheden voor een quick scan om de kansen in beeld te brengen. Marianne van der Zijpp van bedrijventerrein Leehove had goede ervaringen met de oprichting van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Zij noemde als voordeel ‘dat er geen ‘free riders’ zijn, alle bedrijven doen mee’. Nadeel zijn de juridische haken en ogen. Aad Kester van VNO-NCW Westland-Delfland sloot de avond af met een oproep aan de aanwezige besturen om ook elkaar op te zoeken en samen op te trekken. “Een eerste concrete actie als resultaat van een interessante avond.”

Bron: Het Hele Westland

Terug naar overzicht